Σας καλωσορίζουμε στο blog της S.marthome Real Estate!

To blog μας δημιουργήθηκε με σκοπό, να δημιουργηθεί μία on-line κοινότητα, επαγγελματιών μεσιτών...και όχι μόνο, που ευελπιστούμε με τον καιρό να καταφέρεινα προσφέρει ενημέρωση, ανταλλαγή-κοινοποίηση απόψεων και ιδεών, προβολή του επαγγέλματός μας, και προώθησης των ακινήτων μας με αμοιβαία συνεργασία.
Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε άποψη,σχόλιο και γνώμη που θα διευρίνει τους ορίζοντές μας !
Σε ένα επάγγελμα που στην Ελλάδα δεν κατέχει την υπόληψη που του αρμόζει!

www.smarthomenet.gr




19 Νοεμβρίου 2009

Παγώνουν οι άδειες στη Βορειοανατολική Αττική

19-11-2009

Μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων της Αττικής, θα έχουν οι αποφάσεις της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, για τις καμένες περιοχές.

Το τελικό σχέδιο νόμου που πήρε το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπει μεταξύ άλλων πάγωμα στην έκδοση οικοδομικών αδειών αλλά και αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών στη Βορειοανατολική Αττική. Χρόνος άρσης της αναστολής δε δόθηκε αλλά πιθανότατα θα γίνει όταν συνταχθούν δασικοί χάρτες και κτηματογραφηθούν αυτές οι περιοχές.

Επομένως, κανείς δεν θα μπορεί να χτίσει τίποτε σε μεγάλο τμήμα του Λεκανοπεδίου εκτός από όσους προχωρούν σε εργασίες αποκατάστασης των καμένων κτιρίων τους τα οποία ήταν, όμως νόμιμα.

Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες για την αγορά ακινήτων αφού θα παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αγοραπωλησίες, ζήτημα για το οποίο αντιδρούν κατασκευαστές και οικοπεδούχοι, παρά το γεγονός ότι η απόφαση της κ. Μπιρμπίλη κρίνεται επιβεβλημένη.

Ετσι κι αλλιώς, η ζήτηση βρίσκεται στο ναδίρ στα καμένα, οι τιμές σημειώνουν υποχώρηση από 10% έως 20%, όμως αγοραστές δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι ακόμη και νόμιμοι ιδιοκτήτες που έχτιζαν θα πρέπει τώρα να περιμένουν πολύ καιρό.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα σημεία του νομοσχεδίου προβλέπεται:

  • Δημιουργία ράμπο κατεδαφίσεων, δηλαδή Ειδικής Ομάδας η οποία θα υποστηριχθεί με δορυφορικό και ηλεκτρονικό σύστημα εντοπισμού και καταγραφής των αυθαιρέτων.
  • Παγώνει ο νόμος Δρυ για τον χαρακτηρισμό των δασικών περιοχών με βάση τον οποίο χρειαζόταν ποσοστό 25% κάλυψη και έκταση 3 στρεμμάτων για να χαρακτηριστεί μια περιοχή δασική. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται σε ισχύ ο νόμος του 1979 που όριζε το αντίστοιχο ποσοστό δασικής κάλυψης στο 15% προκειμένου μια έκταση να χαρακτηριστεί δάσος.
  • Ολες οι περιοχές της χώρας που πλήττονται από τις πυρκαγιές και δεν έχουν κτηματογραφηθεί, θα κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση και θα συντάσσεται δασικός χάρτης με επείγουσες διαδικασίες.
Πηγή: e-red magazine